Dan Općine Topusko 2014. / blagdan Sv. Vida

Dan Opcine Topusko 2014

Dan Općine Topusko i blagdan Sv. Vida obilježeni su 14. i 15. 06. 2014. godine raznim manifestacijama i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Topuskog.

Subota, 14.06.

U jutarnjim satima na jezeru u Topuskom održan je ribolovni turnir.

Popodne je održana pokazna vatrogasna vježba našeg DVD-a Topusko, koje se osim uobičajenim vatrogasnim poslovima posebice u lljetnoj sezoni, istaknulo velikim angažmanom svojih članova u elementarnoj nepogodi poplava koje nažalost nisu zaobišle ni Topusko.

Održana je i tradicionalna likovna izložba u organizaciji Crvenog križa Topusko. Ove godine nije bilo likovne kolonije, ali su slikari koji su prethodnih godina sudjelovali na koloniji, poslali svoje radove za ovu izložbu. Izložba je humanitarnog karaktera, novac od prodanih slika ide u humanitarne svrhe.

Nedjelja, 15.06.

U jutarnim satima izaslanstva Općine i Općinskog vijeća Topusko, te predstavnici braniteljskih udruga odali su počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima. Održana je molitva pod vodstvom fra Gorana Rukavine, položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod spomenika braniteljima.

Održana je i sveta misa povodom blagdana Sv. Vida kojoj su nazočili predstavnici Općine, druge institucije, gosti i građani Općine Topusko.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Topusko pred brojnim gostima i uzvanicima iz Topuskog, iz Sisačko-moslavačke i drugih županija, te gostima iz susjedne BiH iz Velike Kladuše.

Od 17.30 održana je smotra folklora uz mimohod folklornih skupina kroz Topusko.

U većernjim satima na pozornici ispred Top-Termi nastupio je glazbeni sastav Nova Odiseja koji je zabavljao prisutne do kasno navečer.

Svečana sjednica

Sjednica je održana u hotelu Petrova Gora - Top Terme Topusko koji su bili jedni od pokrovitelja svih događanja za Dan Općine. Na sjednici su nazočne pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Dragan Čučković, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, izaslanik Sisačko - moslavačke županije zamjenik županice Ivan Nekvapil, te ostali cjenjeni gosti.

U svom obraćanju načelnik Vlado Muža osim ostvarenoga u prethodnom razdoblju osvrnuo se i na ono što slijedi u narednom razdoblju. Između ostaloga istaknuo je dovršetak već ranije započete izgradnje vodovoda Katinovac - Crni potok dužine 6.935 m.

Za vodovod Malička čija trasa iznosi 3.682 metara sačinjen je glavni projekt.

Osigurana su sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pod nazivom "Poboljšanje dostupnosti visokokvalitetnih obrazovnih ustanova - novi dječji vrtić u Topuskom". Raspisan je natječaj i ugovoren posao za izgradnju kompletne projektne dokumentacije.

Raspisan je natječaj za asfaltiranje dijela županijske ceste Crni Potok - Pecka u dužini od 1,2 km.

U tijeku je asfaltiranje stambenog bloka u Glinskoj ulici i izrada projektne dokumentacije za staru zgradu žandarmerije.

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja Općine Topusko u nekoliko kategorija. Priznanja su dobili:
- učenica Lorna Trdina
- kapucini fra Goran Rukavina i fra Josip Patrčević
- umjetnik Mirko Šević

U nastavku donosimo video sa uručenja nagrada uz obrazloženja predlagatelja.

Smotra folklora

Tradicionalno se za Dan Općine održava i smotra folklora, ove godine je to bilo po peti put. Nastupile su folklorne skupine ili sastavi HAKUD-a Topusko, HKUU Trenk iz Nove Gradiške, KUD Carza Poličnik, ogranak Seljačke sloge Buševec, KUD Posavina Budaševo i KUD Seljačka sloga Gređani.

Prije samog nastupa održan je mimohod folklornih skupina od župne crkve u Topuskom do platoa ispred Top-Termi Topusko, gdje se je održala glavna manifestacija.

VIDEO