Dan Općine Topusko 2015. godine

Dan Opcine Topusko 2015

Razne manifestacije za Dan Općine

Dan Općine Topusko i blagdan Sv. Vida obilježeni su 13. i 14. 06. 2015. godine raznim manifestacijama i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Topuskog.

Subota, 13.06.

U jutarnjim satima na jezeru u Topuskom održan je ribolovni turnir.

Održana je i likovna izložba u organizaciji Crvenog križa Topusko. Slike koje su izložene naslikane su na tradicionalnoj Likovnoj koloniji u Topuskom.

Nedjelja, 14.06.

U jutarnim satima izaslanstva Općine i Općinskog vijeća Topusko, te predstavnici braniteljskih udruga odali su počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima. Održana je molitva, položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod spomenika braniteljima.

Održana je i sveta misa povodom blagdana Sv. Vida kojoj su nazočili predstavnici Općine, županije SMŽ na čelu s županom Ivom Žinićem, druge institucije, gosti i građani Općine Topusko.

Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Topusko pred brojnim gostima i uzvanicima iz Topuskog, iz Sisačko-moslavačke i drugih županija, te gostima iz susjedne BiH iz Velike Kladuše.

Održana je združena vježba DVD-a Topusko i Civilne zaštite ispred Top-Termi Topusko.

Od 17.30 održana je smotra folklora uz mimohod folklornih skupina kroz Topusko.

U većernjim satima na pozornici ispred Top-Termi nastupio je poznati glazbeni sastav "Ličke drvosječe" koji je zabavljao prisutne do kasno navečer.

Svečana sjednica

Sjednica je održana u hotelu Petrova Gora - Top Terme Topusko koji su bili jedni od pokrovitelja svih događanja za Dan Općine. Na sjednici su nazočili predsjednik Općinskog vijeća Dragan Čučković i vijećnici, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, te ostali cjenjeni gosti iz naše i Karlovačke županije, susjedne općine iz BiH Velike Kladuše, predstavnici vatrogasaca i udruga.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako je Topusko je bitno za našu županiju; „Ovdje imamo naše gospodarske subjekte, Lječilište i Top Terme u vlasništvu Županije, gdje imamo najviše zaposlenih. Ovdje, uz razvoj turizma planiramo i razvoj poljoprivrede, kako bi u turističkoj ponudi imali i u prehrani vlastiti proizvod. To su područja koja Županija zajedno s Općinom želi razviti. Veliki problem su nesređeni imovinski odnosi, teško je naći dovoljno veliku, a dostupnu poljoprivrednu površinu."
Župan je čestitao stanovnicima Topuskog njihov dan, dan njihova nebeskog zaštitnika svetog Vida, i pozvao na zajednički rad za zajednički napredak: „Meni je to na neki način misija, da pokušamo u zajedništvu riješiti određene probleme. To je nešto što nedostaje ovom mjestu, ovoj županiji, a možemo reći i cijeloj državi. Ako probleme ne budemo zajednički rješavali onda ćemo se i dalje iscrpljivatina nekim drugim stvarima, koje, po meni, nisu bitne za razvoj.“

U svom obraćanju načelnik Vlado Muža osim ostvarenoga u prethodnom razdoblju osvrnuo se i na ono što slijedi u narednom razdoblju.

"Ovogodišnji Dan Općine Topusko obnašamo u nešto povoljnijem ozračju nego lani kada smo bili pogođeni elementarnim nepogodama-poplavama. Veliku većinu šteta koje su nastale, Općina Topusko sama je otklonila, tako da danas možemo reći da smo gotovo uravnotežili prihode sa rashodima, a koje smo morali izdvojiti za sanaciju uglavnom objekata komunalne infrastrukture i nerazvrstanih cesta kojima gospodari Općina Topusko. Podsjetimo se, ukupne štete u 2014.godini od elementarnih nepogoda iznosile su 3,7 miliona kuna, a treba imati u vidu da smo jedna od manjih Općina u RH.
Naknadu štete dobile su 24 fizičke osobe u visini 125.599,00 kuna, dok je Općina Topusko dobila svega 6.820,00 kuna. Vjerujemo da je spomenuto vrijeme iza nas te da se ubuduće možemo posvetiti poslovima gospodarskog socijalnog razvoja.
Pripremljeno je niz programa i projekata koji u sinergiji s ostalim institucijama naše države mogu našu općinu usmjeriti u razvijenije područje, ne samo Županije Sisačko - moslavačke već i šire. Za to sigurno imamo potencijale, a i pripremljeni programi idu u tom pravcu. Navedimo neke :
- Dobivena je lokacijska dozvola i tražena građevinska dozvola za izgradnju novog Dječjeg vrtića
- U tijeku je izrada glavnog projekta za izgradnju nove zgrade kulturnog centra za potrebe kulturno-umjetničkih društava i brojnih udruga koje djeluju na području naše općine - poznatija kao ,"zgrada žandarmerije" 
- Postojeći projekti vodovoda u Mjesnim odborima Crni potok i Malička osigurali bi preko 300 stanovnika pitkom vodom
- U tijeku je izrada glavnog projekta za proširenje postojeće ceste s nogostupima prema Novom naselju u Topuskom
- U cijelosti je pripremljen projekt javne rasvjete u središnjem dijelu mjesta gdje bi se postojeća rasvjeta zamijenila štedljivijom LED rasvjetom. Čeka se raspisivanje natječaja od strane Fonda za energetsku učinkovitost
- Sa razvojnom agencijom SI-MO-RA pripremamo različite programe racionalnog korištenja termalne vode u energetske svrhe, konkretno priključenje za grijanje nekih stambenih zgrada, te priprema projekata za izgradnju staklenika na lokaciji ,, Đon,, 
Ovi zahvati su u pripremnoj fazi.

Unazad godinu dana na području naše općine realizirani su sljedeći projekti :
- Izgrađen je vodovod od Starog sela kroz Katinovac u ukupnoj dužini 3.291 metar u vrijednosti 343.293,83 kuna. Preostao je dio u dužini 3.719 metara kroz Crni potok u ukupnoj vrijednosti od 324.618,54 kuna. U funkciju se ne može staviti izgrađeni vodovod u selu Katinovac dok ne bude u cijelosti završen i vodovod u Crnom potoku. Ovakvo stanje uvjetovano je građevinskom dozvolom.
- lzgrađene su podloge s instalacijama, nogostupima i rubnicima, te izvršeno asfaltiranje stambenog bloka u Glinskoj ulici u vrijednosti od 323.757,19 kuna.
- lzgrađena je podloga i izvršeno asfaltiranje nerazvrstane ceste u zaseoku Bilo u Hrvatskom selu dužine oko 470 metara u iznosu od 189.991,34 kuna, gdje su stanovnici tog zaseoka učestvovali s 53.000,00 kuna.
- Asfaltiran je dio nerazvrstane ceste u zaseoku ,, Skubete ,, u Vorkapić selu u iznosu od 72.662,50 kuna.
- lzgradena je podloga i izvršeno asfaltiranje Županijske ceste u Crnom potoku dužine 1,3 km u ukupnom iznosu od 700.000,00 kuna.
- Izgrađena je podloga i izvršeno asfaltiranje Županijske ceste u Vorkapić selu u dužini 870 metara u vrijednosti oko 500.000,00 kuna."

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja Općine Topusko u nekoliko kategorija.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i prigodne nagrade zaslužnim udrugama i pojedincima. Tako je Hrvatsko amatersko kulturno-umjetničko društvo Topusko nagrađeno poveljom za 40 godina uspješnog djelovanja te aktivno učešće u promidžbi, očuvanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma na području općine. Predsjednik i osnivač društva Zvonimir Muža, koji je pak nagrađen svečanom zahvalnicom za dugogodišnje vođenje ovog društva, istaknuo je kako je kroz 40 godina kroz društvo prošao velik broj ljudi. Danas ono broji 48 članova od kojih je 38 aktivno, a ova nagrada Općine im jako puno znači kao priznanje za dosadašnji rad, ali i poticaj za dalje.

Povelju za dugogodišnji rad u odgoju i obrazovanju na području Općine Topusko dobila je i Dragica Bajić, dok su svečane zahvalnice uručene Željku Rukavini za dugogodišnje uspješno vođenje te izniman doprinos humanitarnom radu Crvenog križa Topusko i Steli Banović, učenici 7. Razreda OŠ „Vladimir Nazor“, za najbolji uspjeh u školskoj godini 2014/2015.

Smotra folklora

Tradicionalno se za Dan Općine održava i smotra folklora, ove godine je to bilo po šesti put. Nastupile su folklorne skupine ili sastavi HAKUD-a Topusko, KUD Tono Hrovat iz Velike Kladuše, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Siska, KUD Antun Klasinc iz Lasinje, Folklorni ansambl Matija Gubec Karlovac.

Prije samog nastupa održan je mimohod folklornih skupina od župne crkve u Topuskom do platoa ispred Top-Termi Topusko, gdje se je održala glavna manifestacija.

Sveti Vid

Bio je progonjeni kršćanin. Njegovo se mučeništvo zbilo na početku Dioklecijanova progonstva negdje oko g. 304. ili 305. Kult mu se počeo širiti oko 600. godine kada je o njegovom životu i mučeništvu bila sastavljena prva legenda i kada je njemu u čast bila sagrađena prva crkva u Rimu. Tada je u rimskoj pokrajini Lukaniji napisano djelo Passio S. Viti (Mučeništvo sv. Vida).

Opširnije o Sv. Vidu na Wikipedia


Ovdje možete vidjeti kako je izgledalo na obilježavanju Dana općine pomoću foto-albuma; Svečana sjednica, Smotra folklora i Pokazna vježba vatrogasaca i civilne zaštite.

VIDEO