Dan sela Gredjani 2016

Dan sela Gredjani

Dana 10.09.2016. otvoren je završni dio tzv. „Puta spasa“ u Gređanima, pa je tako u cijelosti povezana komunikacija između Gređana i Šatornje.

Također je uređeno vrelo „Curak“ koji je po povijesnim podacima prvi put uredila njemačka vojska 1941. godine za potrebe svog konjičkog puka.

Ovo je projekt Općine Topusko koja je financirala uređenje (uz razne sponzore), te mještana Gređana koji su volonterski utrošili puno sati rada.

Prije odlaska na "Put spasa" zapaljene su svijeće i održana molitva kod spomenika poginulim braniteljima i civilima u Donjim Gređanima. Pokazano je i kako napreduju radovi na uređenju nekadašnje škole koja se uređuje za budući društveni dom u Donjim Gređanima.

Put spasa svečano su presijecanjem vrpce otvorili Milan Cerjak, predsjednik mjesnog odbora Gređani i Stjepan Klobučar, predstavnik mještana Šatornje.

FOTO-ALBUM ¬
Cesta

Put spasa i vrelo Curak blagoslovio je fra Goran Rukavina, župnik župe Blažene Djevice Marije iz Topuskog.

Dan sela Gređani od ove godine će se obilježavati svakog drugog vikenda u rujnu mjesecu. Prigodni program i domjenak kojima je nazočilo oko 300 mještana i gostiju održani su u društvenom domu u Gornjim Gređanima.

Sve nazočne pozdravila je Đurđa Kovačević, predstavnica mještana Gređana i predsjednica KUD-a Seljačka sloga.

Pozdrave je uputio i Vlado Kovačević, načelnik glavnog stožera Vojne policije RH koji je inače rodom iz Gređana.

U ime mještana Šatornje pozdrave je prenijela Željka Gajdek, ravnateljica srednje škole Topusko.

Načelnik Općine Topusko Vlado Muža u svom obraćanju istaknuo je neke bitne karakteristike "Puta spasa". Put je dug 1600 metara, a općina je za radove i sve ostalo što je bilo potrebno za realizaciju projekta izdvojila oko 50000 kuna u 2015. i 2016. godini. Sve ostalo je napravljeno dobrovoljnim radom i donacijama. Najveći donatori su bili TIM Dalekovod za željeznu konstrukciju i Hrvatske šume koje je zastupao ing. Toljan za drvenu konstrukciju.

VIDEO