DRUŠTVO

Osnovno školstvo

Prije Domovinskog rata na području općine Topusko formirana je centralna ili matična škola u Topuskom kojoj su pripadale četverorazredne područne škole Gređani, Poljani, Staro Selo, Vorkapić Selo, Crni Potok te osmorazredna škola Katinovac. U svim ovim školama nastavu je pohađalo oko 650 učenika. Danas u Topuskom postoji samo osmorazredna škola sa svega 220 učenika. Većina zgrada nekadašnjih područnih škola je devastirana, a neke su i srušene.

Srednja škola

Od 1961. godine u Topuskom djeluje srednja škola pod nazivom Pedagoška gimnazija, koja kasnije prerasta u Srednjoškolski centar u kojem su se obrazovala brojna usmjerenja: metalsko, trgovačko, poljoprivredno, fitofarmaceutsko, ugostiteljsko, drvoprerađivačko i dr. Svake godine ovu školu je pohađalo između 500 i 600 učenika. Nakon Domovinskog rata broj učenika se smanjio i školu sada pohađa oko 300 učenika koji se obrazuju za razna zanimanja.

Dječji vrtić

Godine 1995. u Topuskom se otvara Dječji vrtić, koji je prva takva ustanova koja se otvara na oslobođenom području Sisačko-moslavačke županije. Ova predškolska ustanova danas broji 58 polaznika razvrstanih u jasličku i dvije predškolske skupine

Kultura

Na području općine Topusko danas djeluju kulturno-umjetička društva HAKUD „Topusko“ i KUD „Seljačka sloga“ Gređani koji njeguju tamburašku glazbu i folklor ovih krajeva te udruga „Dvorska lepeza“ koja njeguje tradiciju življenja u vrijeme bana Josipa Jelačića. Udruga žena „Izvor“ Topusko i Udruga „Most“ Perna također u svojim programima, između ostalog, imaju predviđen rad na očuvanju kulturno-povijesne baštine Topuskog i okoline. Kao kulturna institucija u Topuskom djeluje Narodna knjižnica i čitaonica koja, osim redovne djelatnosti, realizacijom različitih projekata znatno proširuje i promovira kulturne sadržaje Topuskog.

Sport

Sport u Topuskom ima dugu tradiciju. Nekada su u Topuskom bili razvijeni odbojka, rukomet, nogomet i kuglanje. Danas u Topuskom djeluju Nogometni i Kuglaški klub, kao i ribolovna udruga „Štuka“ i Lovačko društvo „Jelen“.

Posebna grana sporta u Topuskom koji se njeguje od prije nekoliko godina je jedan stari sport - viseće kuglana. Tu uspješno sudjeluju dvije ekipe iz Topuskog u jedinoj službenoj ligi viseće kuglane u RH "Mala liga viseće kuglane sreedišnje hrvatske". To su ekipe "HVIDR-e Topusko" sastavljena od članova istoimene udruge i ekipa "Ad Fines Topusko" sastavljena od članova obitelji braniteljskih udruga - od kojih su većina supruge branitelja.

Udruge koje djeluju na području Općine Topusko

  Udruženje obrtnika Topusko
  HVIDRA Topusko
  Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak TopuskoUdruga maloljetnih branitelja Domovinskog rata TopuskoDobrovoljno vatrogasno društvo Topusko
  Nogometni klub Topusko
  Udruga žena „Izvor“ Topusko
  HAKUD „Topusko“ Topusko
  KUD „Seljačka sloga“ Gređani
  Udruga „Most“ Perna
  Pčelarska udruga „Žalac“ Topusko
  Ribolovna udruga „Štuka“ Topusko

  Udruga za informatiku "TopNet" Topusko

   

Turistička zajednica

U Topuskom djeluju i Turistička zajednica koja, u suradnji s Općinom, raznim sadržajima obogaćuje turističku ponudu ovog mjesta.

Tu je i iznimno aktivan Crveni križ koji je, organiziranjem dobrovoljnog darivanja krvi, Topusko doveo na vodeće mjesto u Hrvatskoj po broju darivanja u odnosu na broj stanovnika.

DVD Topusko

DVD Topusko je kadrovski ekipirano i tehnički vrlo opremljeno Dobrovoljno vatrogasno društvo uvijek spremno za akciju. Detaljne podatke o DVD-u Topusko mogu se naći na njihovoj web stranici.

Naprijed izneseni podaci predstavljaju presjek povijesno-gospodarskih značajki Topuskog kroz prošlo i sadašnje vrijeme. A kakvo će Topusko biti sutra – to će ovisiti o svima nama; nama koji živimo i radimo u Topuskom, nama koji volimo Topusko, ali i o nadležnim institucijama od kojih očekujemo da nam pomognu u realizaciji zacrtanih planova.

Topusko ima velike razvojne potencijale, iznimno vrijedne prirodne resurse koji trebaju i moraju biti nositelji razvoja ovog, od davnina poznatog, turističkog mjesta. Topusko mora biti mjesto u kojem će mladi i obrazovani kadrovi ostati i opstati. Samo prosperitetno i europski orjentirano Topusko trebamo i moramo ostaviti u zalog generacijama koje dolaze.