NARODNA KNJIŽNICA I ČITAONICA TOPUSKO

U Topuskom, turističkom mjestu, 1990. godine novu i lijepo uređenu Knjižnicu i čitaonicu osnovala je Općina Topusko u suradnji s Regionalnom matičnom službom Karlovac.

Nakon vojno-redarstvene akcije OLUJA 1995. godine knjižnica je zatečena u jako lošem i devastiranom stanju. Prva doznačena sredstva Ministarstva kulture na račun Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku koja se brinula o Knjižnici u Topuskom bila su usmjerana za njezino preuređenje i opremanje.

Tijekom 1996. godine Knjižnica je preuređena i opremljena suvremenom opremom, a cjelokupni knjižni fond je presložen i ostručen. Tada je u fondu imala 3500 svezaka knjiga te ustrojene sve odjele, a radila je u sastavu Narodnog sveučilišta. Za građanstvo je otvorena 13.siječnja1997. godine, ali zbog nerazumijevanja općinskih vlasti nije dugo radila.

Zastoj u radu na samom početku djelovanja ranih devedesetih uzrokovan ratom, a potom poslijeratna obnova, obilježili su rad ove ustanove, no danas je Knjižnica, unatoč svemu, kulturno i informacijsko središte Topuskog i okolnih mjesta.

Priznanje je dobila 2005. godine kada je zajedno s narodnom knjižnicom i čitaonicom Sisak bila domaćin 3. savjetovanja za narodne knjižnice RH. Samostalna ustanova postala je 2005. godine Odlukom Općine Topusko.