U gradskoj vijećnici Grada Gline upriličeno je potpisivanje sporazuma sufinanciranja izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta na području grada gline i općine topusko.

Sporazum je popisan između ravnatelja županijske uprave za ceste sisačko moslavačke županije Stipe Šapine, gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića i načelnika Općine Topusko Vlade Muže. Nazočan su bili i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, , predsjednik gradskog vijeća Grada Gline Stjepan Grudenić i županijski vijećnik iz Gline Dražen Pejaković.

Riječ je o šest dionica županijskih i lokalnih cesta, ukupne dužine od preko 6 km. Vrijednost radova na asfaltiranju ovih cesta je nešto manje od 3 milijuna kuna. Rok za završetak radova je predviđen u trajanju od 60 dana, a početak gradnje trebao bi krenuti u rujnu.

Ovim sporazumom osim ostalih počinje i asfaltiranje dionice ceste Brioni – Topusko kroz gređane u ukupnoj dužini od 1200 metara, tako da bi asfalt došao do zaseoka marovići, kod spomenika golubica. Nakon toga ostalo bi još oko 3800 metara do završetka asfaltiranje ove ceste u cijeloj dužini. Inače ova cesta skraćuje put glina topusko za pet kilometara.

Ravnatelj županijske uprave za ceste Stipo Šapina istaknuo je kako uprava raspolaže s malim prihodima, a u zadnje dvije godine dobiveno je 20 milijuna kuna manje iz državnog proračuna. Zato su u upravi odlučili ići na ovakav način sufinanciranja modernizacije i gradnje cesta tamo gdje je to moguće. Stipo Šapina je predočio tehničke detalje načina asfaltiranja i odabira izvođača radova, te rokove početka i završetka radova.

FOTO-ALBUM ¬
Cesta

Načelnik općine Topusko Vlado Muža kazao je kako ovo asfaltiranje ceste kroz Gređane ima veliko značenje za Topusko. Prvo zbog skraćivanja puta prema glini i sisku , a drugo još važnije gospodarsko značenje za lokalno stanovništvo posebice ono koje gravitira prema glini i za top terme topusko.

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević istaknuo je kako Grad Glina na svom području ima oko 500 km cesta, a većina njih je u dosta lošem stanju. Ove godine dva kilometra cesta je već asfaltirano, a do kraja godine u planu je još dva kilometra.

Župan sisačko moslavački Ivo Žinić izjavio je kako se on u svom djelovanju zalaže za ravnomjeran razvoj cijele županije, te kako je ovo važan događaj za Grad Glinu i Općinu Topusko. Naša županija je jedna od onih koja ima najviše županijskih cesta, a s druge strane najmanje mogućnosti za financiranje. Osvrnuo se i na poteškoće koje je napomenuo i ravnatelj uprave za ceste o smanjenju izdvajanja iz državnog proračuna predviđeno za ovakve stavke. Unatoč tome župan je izrazio nadu i uvjerenje kako će cijela dionica ceste brioni topusko biti asfaltirana u roku od dvije-tri godine ovim ili nekim drugim modelom.

Nakon potpisivanja sporazuma u gradskoj vijećnici Grada Gline, sudionici sastanka i novinari obišli su dionicu ceste u Gređanima, te su se mogli i sami uvjeriti u kakvom je stanju sadašnja makadamska cesta i koliko će ovaj projekat značiti za lokalno stanovništvo.